Röster om Backaplan 2

Andra workshopen ägde rum 4 oktober hos en grupp bildelever på Kulturskolan, i Torslanda. De fick intervjua varandra och samtala kring vad Backaplan är och kunde vara. Här följer citat från vad de berättade för hela gruppen sedan. Ibland är de lite redigerade för att bli lättare att läsa.

ELEVERNAS tankar om Backaplan:

Alla affärer ligger väldigt långt ifrån varandra. Det känns väldigt utspritt. Det hade varit bättre om Backaplan hade varit samlat på ett och samma ställe. Det är rörigt. Det tar lång tid att gå.
Det hade varit mer trevligt och mysigt om det hade varit närmre varandra.

*

Jag är där ganska ofta. Förut bodde jag där så då var jag där väldigt ofta.

*

Jag åker hellre till Frölunda Torg. Eller Allum.

*

Det är utspritt. Det vore bättre om det var mer tillsammans i grupp. Om man är på ena stället och kommer på att man vill gå till den affären, då måste man ju gå en bit. Man vet inte riktigt var allting ligger. Man får typ planera innan man åker dit, vilka affärer man ska gå i och i vilken ordning.
Det känns lite otryggt och läskigt, och grått.
Om man är ute på parkeringen och inte närmast affärerna, så ser man nästan ingen utanför. Det är ganska tomt och öde.

Kan man tänka sig Backaplan utan parkering?
Nej, det är nästan bara parkering på Backaplan.

Det kan bli färggladare, så det känns lite mer trevligt.

En sak som är bra, är att affärerna är ganska stora när man väl kommer dit. Fast när jag skulle köpa min Powerbank så hade dom den inte. Det känns som att det inte finns så jättemycket i lager.

Jag tycker de har ganska blandat, att det inte är bara typ skönhetsbutiker. Det finns både mat och… blandning. Det är enklare, om man inte vill till typ Nordstan och gå runt där, som är ganska stort; det är ett enklare alternativ.

*

Det är inte så jättefräscht och roligt där. Vi vill ha mer färger där.

Jag är där en gång i månaden, max.

Hur stort är Backaplan?
-Det har jag aldrig tänkt på.
-Det beror på hur man tänker.

*

Vi har inte varit på Backaplan så mycket. Vi vet hur det ser ut, vi har en bild av det, men vi har väldigt begränsad erfarenhet av platsen. Allt jag tänker på är en stor byggnad med en massa logos och olika affärer. När jag behöver handla något som finns där, så är det kläder, och då sticker vår familj till Frölunda Torg.
Något som skulle göra att jag, och andra ungdomar som inte gillar att shoppa så mycket, kommer dit, är att det finns lite mer aktiviteter, laserdoom, någonting.

Jag vet inte om jag ens någonsin varit där.

*

Jag har inte varit vid köpcentret, utan när jag är där så är det för att hälsa på min morfar. Jag tror i alla fall att det är där, om jag inte tänker på fel ställe.

Man kunde göra husen lite finare, andra färger.

Hur kan man göra Backaplan sämre?
-Man täcker hela Backaplan med asfalt.

*

Jag vet inte om jag har varit där.

Jag har varit där någon enstaka gång, och köpt skor.

*
[Läraren:]
Förut köpte jag lera där. Men de har flyttat.
Jag försöker nog undvika Backaplan faktiskt, för jag tycker inte att det är en inspirerande miljö. Det är väldigt utspritt och ingen mysig känsla.
En annan elev sa: ”om man hade haft ett stort torg med kanske en stor fågelbur med en papegoja mitt i, och blommor…” det hade ju faktiskt förskönat det hela lite.
Ett grönare Backaplan.

-Gräs!
-En park! Där det finns många pokémons…

*

När min klass brukar åka på grejor in till stan, då brukar vi ofta stanna en liten stund på Backaplan. Man äter sin matsäck där.

*

[Jon:]
När jag var 20 så fanns det ELVA secondhandbutiker runt Backaplan, med begagnade möbler, apcoola gamla klockor, cyklar, allsköns skrotaffär där man kunde hitta coola nipplar till sin moppe, man kunde hitta ballaste sjuttitalskläderna när man skulle på fest. Man hittade så mycket roliga grejor, och de kostade 22 kronor, det var i princip gratis. Så där var jag i fem-sex år varje helg, tog med min cykel med cykelkärra och fyllde den med skrot och grunkor och åkte hem och var överlycklig. Det finns inte idag. Det finns kanske två av de här…

*
Sammanfattning av vad Backaplan är, kan vara i framtiden, samt har varit

Shopping
Bo
Laserdoom
Papegojor
Fikaplats
Resecentrum
Loppisar/secondhand
Mötesplats, ”mångkulturellt centrum”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s